Proces s Ašotom M. a spol. pokračuje v marci

23.02.2007 Prešov

Prešov 23. februára (TASR) - Na 21. až 23. marca odročil dnes predseda senátu Okresného súdu (OS) v Prešove hlavné pojednávanie s obžalovaným Ašotom M. a spol.
Ako organizovaná skupina na čele s Ašotom čelia obžalobe za zavraždenie Sninčana Františka Galandu 19. augusta 2002 po predchádzajúcich viacerých neúspešných vražedných pokusoch. Bol to prejav nezhôd medzi skupinami v cezhraničnom organizovanom zločine na východe Slovenska. Strelec, ktorý Galandu zabil najmenej 20 ranami zo samopalu Škorpión s tlmičom vo vchode bytového domu, kde býval, je doteraz neznámy.
Na dnešnom pojednávaní vypovedali znalci z odboru psychológie a psychiatrie. Vyše 40-ročného Ašota, pôvodom z Baku, od roku 1999 štátny občan SR, nahneval posudok psychológa, ktorý o ňom tvrdil, že jeho rozumové schopnosti sú priemerné a pamäťové schopnosti podpriemerné. \"Riadim úspešnú spoločnosť, mal som veľmi dobré detstvo, \" reagoval Ašot pred senátom. Obžalovaný je s vkladom 55 miliónov Sk jediným spoločníkom vo firme Verus, s. r. o. , so sídlom v Snine. Ašot je od polovice roku 2004 vo vyšetrovacej väzbe a ako tvrdil dnes, i tak si o svojom psychickom stave myslí, že je veľmi dobrý. \"Ja nemám podpriemernú inteligenciu, \" dodal.
K posudku psychiatričky, že má povahu s hysterickými črtami a že taký človek sa rád teatrálne ukazuje, nemal žiadnu pripomienku.
Predseda senátu dnes súhlasil aj s čítaním úryvkov z prepisu sedem hodín dlhej zvukovej nahrávky. Išlo o rozhovor medzi Janou B. a Petrom K. Obaja už na hlavnom pojednávaní vypovedali ako svedkovia. Jana, ktorá pracovala v kancelárii Ašotovej firmy, vyrozprávala podstatné detaily o aktivitách Ašota, i to, že bol objednávateľom Galandovej vraždy a ako chcel byť najmocnejším v Snine. Petra K. zo Sniny mali tiež zabiť, ale vyviazol bez zranenia zo streľby na auto, v ktorom bol. Ašot protestoval, že záznam zabezpečil Peter K. zariadením pripevnenom na svojom tele, pretože vraj bol policajným agentom. \"Ja to nepovažujem za dôkaz, \" dodal.
Od podania obžaloby Krajskou prokuratúrou v Prešove v auguste 2006 sa hlavné pojednávanie pred senátom Okresného súdu v Prešove koná s prestávkami od októbra. Ako jeho predseda dnes povedal, je predpoklad, že v piatok 23. marca príde rad na záverečné návrhy procesných strán.
V pojednávacej miestnosti sú z pôvodne štyroch obžalovaných prítomní len dvaja, pritom Sninčania Martin M. a Ladislav K. sú na slobode. Oboch koncom roku 2005 prepustili z vyšetrovacej väzby. Ladislav K. je dokonca v súčasnosti na zárobkoch v Írsku a svoju neúčasť na pojednávaní ospravedlnil. Má však v marci prísť, rovnako ako štvrtý obžalovaný Tibor M. z Hrubej Borše v okrese Senec, ktorého vyčlenil senát na samostatné konanie.
Obhajca Ašota Vladimír Mitro, exriaditeľ Slovenskej informačnej služby, sa dnes pre médiá vyjadril, že pojednávanie prebieha \"korektne\". To, či jeho klienta oslobodia, je podľa neho vecou súdneho rozhodnutia.
Ašot M. čelí na Slovensku aj iným obvineniam z trestnej činnosti.
 

Vyberte región

mark